Care sunt prioritățile în România?

E prea mult! Ceea ce se întâmplă în această țară e strigător la cer! Ieri la maternitatea din Giulești trei bebeluși au murit în urma unei explozii care din câte se pare până acum s-ar fi produs de la un aer condiționat improvizat (mai mult ca sigur montat de niște „meșteri” români). Evenimentul este atât de grav încât deja și presa străină începe să scrie despre el și despre sistemul sanitar românesc. Am ajuns de râsul lumii! Câteva exemple:
„Romania is one of the European Union's poorest countries and its medical services are considered among the worst in the bloc. Safety and hygiene standards remain little changed since communist times at many of its medical facilities.”
„La Romania è uno dei Paesi più poveri dell'Unione europea e i suoi servizi medici sono rimasti ancora agli standard dell'epoca comunista”
Și mare dreptate au din păcate... Într-adevăr, spitalele din România au ajuns sub orice critică. La Baia Mare încă sunt condiții bune, față de ce am văzut la televizor că sunt în alte orașe din țară. În locurile în care ar trebui să fie condiții perfecte de igienă și de curățenie este exact pe invers - saloane și săli de operații insalubre, mobilier și aparatură vechi de zeci de ani, ca să nu mai vorbim de mâncarea bolnavilor sau alte chestii de genul ăsta. Nu există iarnă în care să nu vezi măcar un caz de spital în care bolnavii stau în frig fie din cauza defecțiunilor la centralele termice fie din cauza datoriilor spitalelor către furnizori. Sistemul sanitar românesc a ajuns într-o stare critică, sănătatea românilor se pare că nu contează absolut deloc pentru cei din fruntea țării. De ce un român dacă are nevoie de un transplant sau de o operație mai serioasă trebuie să meargă prin Germania sau Franța sau mai știu eu pe unde? Păi e simplu, în primul rând pentru că aici nu există dispozitive necesare și nu avem nici oameni calificați. Mulți doctori sunt doctori numai dacă le dai bani, însă aici e și vina bolnavilor. Pe mulți i-am auzit zicând chestii de genul „apoi dacă toată lumea dă eu cum să nu dau?”. Simplu bă! Dacă nu vom începe o dată pur și simplu să nu-i mai îmbogățim pe doctori la un moment dat se vor obișnui și ei și își vor face treaba fără atâtea „mici atenții” de la pacienți.

O altă ramură din țara asta care se pare că e lăsată de izbeliște este educația. Nu știu cât au scris străinejii despre asta și sperăm să nu le vină ideea că și așa Europa știe cine suntem, însă noi știm cum stă treaba și aici. Sistemul de învățământ care ar trebui să fie unul din cele mai bine puse la punct pentru a oferi tinerilor români posibilitatea de a face școală este acum ca o minge care se aruncă de la un ministru la altul, niciunul din ei neștiind cum să o apuce și până la urmă rezultând într-un haos total de pe urma căruia cel mai mult de suferit au elevii. Atâtea reforme, atâtea idei, atâtea modalități de evaluare, atâta bătut pasul pe loc și atâta agitație câtă a fost în ultimii 10 ani în sistemul de învățământ cred că n-a fost de când s-au deschis primele școli în România. Dacă e să ne luăm și aici după dotări și modul în care se desfășoară activitatea din nou ne vine să ne urcăm pe pereți. De fiecare dată la sfârșitul lui august și începutul lui septembrie putem vedea la televizor cum o mulțime de școli nu au primit autorizații de funcționare deși anul școlar bate la ușă. În România încă mai sunt sate în care copiii trebuie să străbată pe frig, pe ploaie, pe căldură kilometri întregi pe jos pentru a ajunge la școală, pentru că fie nu au primit microbuze de la stat, fie au primit da se plimbă cu ele cine știe cine și pe unde sau pur și simplu stau și hibernează undeva. Cică au dotat școlile cu calculatoare și le-au renovat. What the fuck?! Că au luat niște rable de calculatoare de care-o fost mai ieftine și au făcut câte 1 laborator în câte o școală generală și poate 2-3 în licee asta e dotare? În plus, cu toate modalitățile astea de evaluare care se schimbă aproape din an în an nici măcar nu ai idee pentru ce să te pregătești. În fine, două cuvinte pot descrie tot ce se întâmplă în sistemul educațional: dezorganizare și haos!

Păi dacă educația și sănătatea - domeniile care zic eu ar trebui să fie în centrul atenției - sunt ca vai de ele (și momentan fără multe șanse de mai bine), atunci care sunt prioritățile pentru țara asta dacă îi voie a-ntreba? Branduri turistice și logo-uri? Noi modalități de a mai stoarce bani de pe oameni fără a le da nimic în schimb? Pentru asta muncesc românii, ca să le bage ălora din conducere bani sub fund să-și cumpere vile, mașini și avioane? E jale mare ce s-a ajuns în țara asta! Trebuie de făcut ceva repede că altfel nu știu unde vom ajunge, dar în nici un caz bine nu va fi.
Care sunt prioritățile în România? Care sunt prioritățile în România? Reviewed by Anton Mihiș on august 17, 2010 Rating: 5

Niciun comentariu:

Comentariile sunt supuse moderării, de aceea nu apar direct în momentul trimiterii.

Un produs Blogger.