Cum va intra DVB-T în România

De un an și ceva tot auzeam vorbindu-se și punându-se problema ca și România să treacă pe noul sistem de televiziune digitală terestră, adică DVB-T. Ei bine, nu știu câte din acele date care erau stabilite pentru pașii integrării DVB-ului în România au fost respectate până acum. Se vorba despre niște multiplexuri de programe, dar eu până acum n-am auzit să se fi stabilit ceva clar. Într-adevăr, televiziunea analogică e groaznică, însă am și eu o întrebare: cu toată criza asta care a lovit România și cu toate câte se mai întâmplă prin țară ... noi când o să mai avem televiziune digitală? Dacă ne uităm pe Wikipedia, acolo la România scrie „PAL broadcast to be abandoned by 2010–2011”. Îmi vine să râd; uite că nu mai este mult din 2010 și încă n-avem multiplexurile, dapoi transmisiuni, receptoare și mai ales oameni care să înțeleagă beneficiile noului sistem. OK, multiplexuri să zicem că se vor face până la urmă, că avem totuși în România televiziuni serioase care vor fi dispuse să investească, însă eu sincer sunt curios cum vor întâmpina oamenii această trecere la digital. Din partea celor care știu cât de cât cu ce se mănâncă tehnologia asta și cunosc măcar elementele de bază în această lume digitală va fi cel mai probabil un feedback pozitiv și vor aprecia DVB-ul. Da, faza e că în țara asta cât îi de mare nu toată lumea știe sau se poate informa ce-i ăla DVB-T, nu toată lumea poate să facă diferența dintre un televizor clasic și unul HD Ready sau Full HD din punct de vedere al performanțelor și pun pariu că sunt persoane care încă nu au avut niciodată ocazia să trăiască experiența HD. În plus, la cât de înapoiați sunt românii și la cum tot au ei intenția de a reinventa apa caldă și de a fugi de tehnologiile noi în loc să le adopte (și când spun asta primul lucru la care mă gândesc este sistemul educațional), nu știu când o să reacționeze babele care nu au nepoți care să le explice cu stă treaba când o să li se spună că trebuie să-și schimbe televizoarele și să-și cumpere tunere ca să poată să se mai uite la telenovele.
Și dacă tot am adus vorba de tunere, ei bine se vehicula într-o vreme ideea unor subvenții de stat pentru echipamente, deși sincer nu știu când o să o vedem și pe asta. În prezent tunerele DVB-T vin fie încorporate în televizoarele de ultimă generație, fie în cutiuțele astea mici și deștepte - aceste media playere gen Iamm, Tvix, etc., însă totuși cred că marea majoritate a oamenilor vor alege tot tunerele stand-alone.
Va trebui la un moment dat într-adevăr să renunțe și românii la transmisii analogice, cabluri coaxiale și imagine 4:3, însă dacă economia țării de-abia se ține pe picioare și ne afundăm în datorii până nu mai vedem bine, nu știu sincer de unde va scoate statul bani de subvenții și probabil de o campanie de informare publică, pentru că după părerea mea ar fi necesară. Tot ce putem spera cei care ne dorim televiziune digitală este să înceapă transmisiile DVB și să avem posturi TV la care să ne uităm, că apoi echipamente ne luăm noi după preferințe :).
Cum va intra DVB-T în România Cum va intra DVB-T în România Reviewed by Anton Mihiș on august 30, 2010 Rating: 5

Niciun comentariu:

Comentariile sunt supuse moderării, de aceea nu apar direct în momentul trimiterii.

Un produs Blogger.