Windows 8 - primele impresii


01

De două zile mă joc cu noul sistem de operare de la Microsoft - Windows 8, care momentan se găsește în versiunea „Developer Preview”. Am intenționat ieri să fac un video review însă am întâmpinat o serie de probleme ... tocmai din cauza Windows-ului. O să vă spun imediat despre ce a fost vorba.
Prima impresie pe care mi-a lăsat-o noul Windows a fost că ... nu mai e Windows. Practic de la Win 95 și până la Win 7 cam toate versiunile au arătat la fel. Bineînțeles stilizate și adaptate la cerințele corespunzătoare perioadei lor, însă în principiu am avut același taskbar, același meniu start, același desktop cu icon-uri în toate versiunile. Acum însă Microsoft ne propune să trecem la ceva nou. O versiune de Windows care din câte am înțeles se dorește a fi una și aceeași pentru toate tipurile de dispozitive - calculatoare desktop, laptop-uri, tablete și smartphone-uri.
Windows 8 la capitolul design am observat că este practic o combinație între mai multe tipuri de design pe care MS le-a folosit în diverse soft-uri care au fost disponibile și până acum cum ar fi Windows Phone 7, Windows Media Center și suita Office.
Ecranul principal al Windows 8 este cel din screenshot-ul de mai sus (interfața „Metro” - cum a fost numită de MS). Toate „apps”-urile sunt sub forma unor cadrane/dale aranjate în mai multe grupuri (gruparea cred că e mai mult aleatorie). Taskbar-ul lipsește cu desăvârșire din această interfață, fiind însă disponibil în interfața clasică.
 
17

Da, mai există totuși o interfață clasică de Windows ce seamănă cu Windows 7 însă și aceasta a trecut printr-un proces de stilizare. Colțurile ferestrelor sunt acum drepte spre deosebire de 7 și Vista unde erau rotunjte, meniul Start pe care îl știam a fost scos și înlocuit cu un mic meniu ce apare la poziționarea cursorului peste butonul Start, iar click-ul pe butonul Start înseamnă practic comutarea între interfața Metro și desktopul clasic. În rest, această interfață clasică este momentan singura în care se pot desfășura activitățile cu care obișnuiți până acum (file browsing, office, programe de grafică, editoare video, audio/video playere etc.). De asemenea Windows Explorerul a preluat și el acum stilul aplicațiilor Office, adică stilul acela de taburi în partea de sus a ferestrei.
 
a2
02

Un program mai „controversat” să-i zic așa este Internet Explorer 10. O versiune a Internet Explorer-ului a fost integrată și în interfața Metro, însă această versiune are mai multe dezavantaje printre care probabil cel mai mare fiind lipsa suportului flash. Altfel spus, nu pot fi văzute elementele flash din paginile web. Adică nici YouTube? Ei bine, pentru YouTube există posibilitatea de a-l vizualiza în format HTML5. Momentan e în versiune de teste, însă dacă vreți neapărat să vedeți YouTube din IE-ul Metro se poate. (pentru asta trebuie să vă activați vizualizarea în HTML5 din contul dvs. accesând www.youtube.com/html5). În rest IE-ul se pare că se mișcă bine în această interfață, iar în cazul în care aveți probleme la vizualizarea paginilor aveți opțiunea să treceți la modul „desktop view” care practic vă deschide IE în fereastra clasică.
 
a1

Printre celelalte aplicații intergate încă de la această versiune în interfața Metro se numără aplicații pentru vreme, stock market, Twitter, Facebook, un feed reader și multe jocuri care însă sunt concepute mai mult pentru dispozitive ce dispun de multitouch și accelerometru, fiind destul de incomod de jucat folosind tastatura și mouse-ul.

11 15
14 12
13 16

Despre aceste aplicații ar mai fi de spus spre exemplu faptul că ele nu se închid. Păi cum așa? Păi uite așa. Comutarea dintre ele se face prin „tragerea” din partea stângă a ecranului a unei aplicații peste cealaltă. În interfața Metro nu există „X”-ul de închidere. Se spune că ar fi în așa fel concepute încât odată ce nu sunt vizibile pe ecran aplicațiile trec într-un mod de activitate redusă care nu consumă resursele. E adevărat că în Task Manager apare la un moment dat lângă anumite aplicații „Suspended” însă asta se întâmplă după destul de mult timp și oricum după ce sunt deschise vreo 7-8 aplicații deja se simte că se mișcă greu calculatorul. Singura soluție este închiderea lor din Task Manager și dacă tot am adus aminte de Task Manager trebuie de menționat că acum și aceste „aplicații” administrative cum ar fi Task Manager sau Control Panel au primit o nouă înfățișare. Task Managerul în modul de vizualizare detaliat oferă o mulțime de informații despre tot ce se întâmplă cu calculatorul, iar Control Panel-ul există acum atât în interfața clasică unde are toate opțiunile cât și în interfața Metro unde sunt disponibile setările cele mai generale.

08

09

Însă noul Windows nu înseamnă doar atât. Timpul de boot-are a fost redus considerabil prin noua tehnologie Hybrid Boot, a fost introdus un „lock screen” și în general procesele de pornire/oprire/logon/logoff au avut parte de modificări considerabile.
Cam atât ar fi de spus până la momentul de față.
A, da, să nu uit!
Vă spuneam că nu am reușit să fac ieri video review-ul din cauza Windows-ului. De ce? Pentru că în momentul în care am conectat camera video (conectată ca mass storage device) prima dată nu mi-a recunoscut-o, apoi mi-a recunoscut-o dar când i-am dat să copiez fișierele de pe HDD-ul camerei pe HDD-ul calculatorului tot îmi zicea că nu le poate copia deoarece directorul sursă nu mai este disponibil (deși nu deconectasem camera). Am reconectat camera și de data aceasta mi-a apărut chestia aia ce apărea și în Win7 că trebuie să scaneze discul și să repare erorile. OK, l-am lăsat, însă după aceea am descoperit că „repararea erorilor” a însemnat ștergerea unui folder cu fișiere de sistem de pe cameră. Rezultatul? După ce am deconectat-o iar, ecranul camerei era negru cu un mesaj frumos galben „Camera failed to start. Unknown error”. Noroc că până la urmă după nșpe restarturi și scos bateria și bla bla bla și-a revenit. Concluzia: momentan, Windows-ul e tot Windows! :)
Windows 8 - primele impresii Windows 8 - primele impresii Reviewed by Anton Mihiș on octombrie 09, 2011 Rating: 5

Un comentariu:

Comentariile sunt supuse moderării, de aceea nu apar direct în momentul trimiterii.

Un produs Blogger.