Ce aveți cu latina?

Vreau să menționez că nu cu asta am crezut că o să-mi reîncep adevărata activitate pe blog, dar având în vedere că azi am avut simulațiunea intergalactică la limba și literațiunea românească, mi-am adus aminte că, printre altele, vreau să punctez aici și acest aspect al limbii latine.
Bun, care-i ideea? Păi, eu nu înțeleg două chestii: 1 - de ce se mai folosește limba asta; 2 - de ce limba asta e considerată una simandicoasă și elevată.
Pentru că eu în ultima vreme am asistat sau văzut o mulțime de evenimente în care, în medii de-astea „intelectuale” se foloseau expresii în latină. Bineînțeles, pentru că se știa că nu toată lumea pricepe limba aia ciudată, erau imediat traduse și în română, de către aceeași persoană care le spunea.
Și acum vin eu și întreb... de ce? La acele evenimente nu era nimeni de la Vatican, că doar acolo e încă limbă oficială. Da, știu că sunt prin lume și acum chiar universități întregi în care se vorbește latină fluent și frecvent, dar aia e treaba lor. Dar să-mi fie cu pardon, să vii tu, român, în 2013 d. Hr., într-un colectiv în care nimeni nu pricepe latină, și să te apuci să dai cu proverbe, citate, fraze și alte minuni în latină, mi se pare absolut ridicol. Dacă tot vrei să te dai mare că știi altă limbă (că mie asta-mi pare că vrei să faci), de ce nu folosești engleza (de exemplu)? La urma urmei, trebuie să recunoaștem cu toții că engleza e limba „cea mai internațională” azi. Dintr-o dată cel puțin 50% din cei care te ascultă înțeleg ce spui, poate chiar fără să traduci.
Aaa, păi știi, limba latină este limba intelectualilor, este a romanilor, care au fost un leagăn de cultură [...] dar limba engleză azi și muncitorii o știu și reprezintă un simbol al societății de consum ... Taaaci măăă!!!
Dacă tot te crezi așa de deștept, de ce nu încerci și tu să trăiești în prezent, omule? A, că prezentul își pierde valorile morale, culturale etc.? DA, de acord! DAR trebuie să fii nebun să spui că tot ce e în ziua de azi e rău și numai ce era acum 500 de ani era bun.

Nu știu ce să zic... asta e părerea mea. Este cam singura „explicație” care mi-o pot da pentru folosirea asta absurdă a limbii latine. Voi ce părere aveți?

* Apropo, tocmai mi-am amintit că la sfârșitul anului iar trebuie să cântăm Gaudeamusu' lu' pește :))) De ce n-am putea cânta The show must go on sau We are the champions, de la Queen? :D
Ce aveți cu latina? Ce aveți cu latina? Reviewed by Anton Mihiș on aprilie 23, 2013 Rating: 5

Niciun comentariu:

Comentariile sunt supuse moderării, de aceea nu apar direct în momentul trimiterii.

Un produs Blogger.