Ecoprostia

Pentru că este un articol foarte lung, de la bun început vreau să menționez că este un articol despre tot ce înseamnă mișcările ecologiste în ziua de azi, și că invit să-l citească doar pe cei care știu ce înseamnă un punct de vedere personal. Accept și chiar îmi doresc comentarii, dar cu opinii argumentate.

E un subiect atât de complicat și atât de amplu, că nici nu știu de unde să-l apuc. De mult am vrut să scriu despre asta, și tot am zis că aștept o ocazie. Faza e că din (ne)fericire, ocaziile apar din ce în ce mai des. Tocmai citeam o știre cum că austriecii au introdus ceva restricție pe autostrăzile lor, care impune limite de viteze temporare mai mici, atunci când niște senzori simt că se ajunge la un grad prea mare de poluare. O prostie. Ca și multe prostii pe care le vedem și suntem forțați să le înghițim.

Înainte de a trece la părerea mea, vreau să redau o idee de-a lui Jeremy Clarkson.
„Throughout history, there's been a selection of anti-establishment figures whose dreams of creating a new world order have shone like the most brilliant stars in the firmament, and then burnt out and died.
The world has been to the outermost reaches of extremism throughout the nineteenth century - from Fascism to Communism - and it has survived. When The Wall fell down we all breathed a sigh of relief, but there will always be anti-establishmentism, hell bent on suppressing free thought and democracy. Idealists will never go away; they'll just surface again with a new corporate identity.”

Această nouă identitate o regăsim azi, evident, în figura ecologiștilor. Hitler este acum Greenpeace. Sunt oamenii care pentru simplul fapt că viața lor e mizerabilă, cred că așa trebuie să fie și a celorlalți. Sunt oamenii care nu sunt buni de nimic, care nu s-au putut integra în societatea normală și atunci s-au adunat mai mulți să formeze propriile lor clanuri de nebuni. Problema nu e că acești oameni există, că doar oricine are dreptul să trăiască așa cum poate și cum știe el, problema apare când nu stau în loc, când înțeapă în puncte sensibile și îi încurcă pe ceilalți. Lumea e nebună! De o grămadă de ani o serie de lunatici bagă spaima în oameni, cum că am distruge planeta. Au știut unde să țintească. Au lovit sistemele politice, s-au infiltrat printre cei care dau legi și conduc țări sau instituții mari. Și de acolo a început nebunia. 

Revoluția industrială din secolul XIX și începutul secolului XX a schimbat fața omenirii. A schimbat totul în noi; tot stilul nostru de viață de azi se datorează la origini unor invenții fenomenale din acele vremuri. Atunci au apărut fabricile, mașinăriile, s-au dezvoltat orașele, căile de comunicații și cu acestea apoi pe rând tot ce înseamnă tehnologia care ne face azi viața ușoară. Dacă atunci n-ar fi existat câteva minți luminate, câțiva oameni nebuni care să-și imagineze imposibilul și să-l facă realitate, am fi mers și azi cu căruța, ne-am fi spălat hainele în râu, seara aprindeam lumânări și eram analfabeți. 

Acum însă, ecotâmpiții vor să ne întoarcem înapoi de unde am plecat. 
Sunt acei nebuni care scriu pe hârtii „nu defrișați pădurile”, care vandalizează platforme petroliere, care vor să ne facă să mergem pe bicicletă, să fim vegetarieni, să îndurăm iarna frig și vara căldură ca să nu consumăm energie. Pentru început, vreau să dezbat puțin câteva din aceste probleme, deși ei invocă mult mai multe. 

Dacă de vandalizare am menționat printre primele, da, vreau să zic că nu m-am așteptat la ruși să facă gestul pe care l-au făcut – să înceapă să elibereze din cretinii ăia. O țară atât de puternică și care de atâtea ori s-a arătat hotărâtă în ceea ce face, să cedeze în fața unor pămpălăi cu frunze-n orificiul anal. Cu atât mai mult, cu cât nu este prima lor acțiune de acest gen. Dacă dați un search pe net, găsiți că nebunii au mers la niște vapoare și au început să scrie pe ele cu vopsea diverse prostii. Deci îmi pare rău, de unde au acești [nu mai găsesc termen cum să-i numesc; adică aș găsi, da na…] dreptul să vandalizeze ditamai vapoarele și platformele petroliere? Acuma serios, n-avea nimeni din echipajele alea un AK-47?
Protestează că defrișează pădurile, dar ei sunt cei care umblă cu agende, cărți, flipchart-uri, flyere și alte măgării de hârtie în loc să folosească o tabletă sau un laptop.
Protestează să nu se mai extragă petrol și cărbune. Păi dacă petrolul și cărbunele încă mai există acolo în pământ, la cine naiba să-l lăsăm? Cine să-l folosească? Da, de acord să studiem posibilitatea folosirii unor alte surse de energie, da hai să studiem la modul serios ca să poată fi comparabil eficiente cu actualele. Și până atunci, hai să le folosim pe actualele. De ce să rămână acolo în pământ când le putem folosi?
Bineînțeles, cel mai mare coșmar al lor este petrolul. Petrol care a adus practic societatea de azi la stadiul economic și la viteza de dezvoltare din ziua de azi. Ei vor să renunțăm la el. Și bineînțeles, ei vor să renunțăm în primul rând la mașini.
Scuze că va face articolul foarte lung, dar trebuie să detaliez faza cu mașinile în amănunt.

A fost vreodată o creație mai fascinantă decât mașina? Poate doar internetul, dar cele două nu se pot compara. Mașina definește societatea modernă civilizată. Este un simbol al progresului, al bunăstării, al evoluției, al viitorului. A devenit accesibilă tuturor, și asta e grozav. Acum însă, niște dereglați mintal scuipă cu venin peste toată industria auto. Ne fac să plătim taxe de poluare. Adică noi să dăm bani guvernelor și Uniunii Socialiste Europene pentru că poluăm. Și ei ce fac cu banii ăia? Repară ei stratul de ozon dacă primesc bani?
Impun limite pentru emisiile de dioxid de carbon producătorilor de mașini. De-o bună vreme încoace, am devenit pasionat de domeniul auto, și mă doare sufletul când mă gândesc că am 19 ani și s-ar putea să nu-mi mai pot cumpăra peste 10-15 de ani o supermașină cu un motor adevărat de 6-7-8 litri. În primul rând pentru că producătorii sunt strânși de gât să nu mai facă așa ceva, în al doilea rând pentru că tot din cauza lor benzina se scumpește, iar în al treilea rând pentru că taxele pe o asemenea mașină vor fi jumătate din prețul ei mulțumită Uniunii Socialiste Europene, unde, fiind regim comunist, logic că n-ai voie să ai lux.

Soluțiile propuse de ei sunt pe cât de stupide, pe atât de mortale. Prima ar fi bicicleta. Care da, într-adevăr poate înlocui mașina, nu? Pe bicicletă ai Climatronic, scaune încălzite și ventilate cu masaj, adaptive cruise control, sistem audio surround… de toate ai, nu? OK, drogații de olandezi, belgieni, danezi etc. roiesc ca muștele pe biciclete, mai mult au și versiuni transformate. Am văzut spre exemplu că își poartă bebelușii – presupun în confortul unui bunker de la Auschwitz – într-o cușcă metalică montată în față, în loc de cărucior; adică EuroNCAP îi purică la sânge pe constructorii de mașini pentru siguranță, iar ăia își folosesc copiii pe post de crumple zone. A doua variantă ar fi transportul în comun. În primul rând te duce de unde vrea el unde vrea el, nu cum ai avea tu nevoie; în al doilea rând aglomerația e oribilă; în al treilea rând, puține locuri cred că sunt focare de infecție mai mari. Deci cu părere de rău, dar pică și asta. A, mașină electrică, nu? Well… încă nu există mașini electrice care să fie… mașini. Ori sunt hibride, care tot au un motor termic, ori arată ca un pampers și au viteză de trotinetă. O să ziceți „hei, da uiți de Tesla sau de SLS AMG Electric Drive”. Da, dar SLS-ul electric nu poate da 2 ture de Nürburgring. Bateriile în mașini nu sunt suficient de performante ca să nu-ți creeze bătăi de cap – țin prea puțin și se încarcă mult prea lent. Poate Honda FXC Clarity arată o cale spre viitor, dar până la tranzitul spre hidrogen mai e mult.
Și nu văd de ce ai penaliza oamenii pentru simplul fapt că tehnologia, iată, din acest punct de vedere are slăbiciuni. Ar trebui de penalizat oamenii de știință? Nu, normal că nu, pentru că nu ne grăbește la modul real nimeni, iar dacă ar fi de tăiat petrolul de undeva, eu în primul rând l-aș tăia de acolo de unde e folosit abuziv. În primul rând din echipamentele de război, că doar vă dați seama că un Hummer sau un tanc nu ia 5 litri la sută. În al doilea rând, din marile mașinării. O navă cargo de la Hong Kong la San Francisco probabil înghite combustibil cât un Lamborghini în 10 ani. Apoi vin mașinăriile de construcție, minerit, forat etc. – care fac treabă stând pe loc, de ce nu le-ar putea lega la o „priză”?
De asemenea în legătură cu mașinile, recomandă condusul economic. Păi da, de-aia am ajuns să conducem în Europa diesel-uri care troncănesc de-ți zgârie creierii, tocmai pentru că ăștia ne jupoaie de vii dacă avem consumuri mari de benzină. Mașina a revoluționat lumea, dar a trecut de mult de stadiul în care era doar un mijloc de transport. Mașinile îi definesc pe cei care le conduc, iar cu cât sunt mai performante, cu atât sunt mai atrăgătoare și mai valoroase. 

Știu că unii din cei care au citit rândurile de mai sus vor zice bine, tu te gândești numai la confort și viteză și lux, dar ar trebui să te gândești la…. SĂ MĂ GÂNDESC LA CE?!?!?!?!
Suntem în 2013, am ajuns la nivelul în care putem avea lux într-o casă sau într-o mașină, putem avea confort, viața ne poate fi ușoară, relaxată și plăcută. E normal să trăim bine, e normal să avem lux. Și normal e să încercăm să trăim și mai bine și să avem și mai mult lux. Unde mama dracului e logica în a da înapoi? Unde e logica în a ne sustrage ceva ce noi am creat și ne e bun?
Spuneam pe la început că ăștia vor „să fim vegetarieni”. Da, de curiozitate să văd până unde poate merge prostia umană, m-am uitat pe niște site-uri cu „green tips”. Uitați-vă că recomandă și asta. Bun, trecând de diete și proteine și dracu și mă-sa, până la ce nivel trebuie să ajungă – îmi vine să spun nesimțirea – încât să „recomanzi” oamenilor să nu mănânce carne, ca să „protejeze planeta”.
La fel și cu ce spuneam „iarna frig și vara cald” – da, uitați-vă printre altele ce recomandă: noaptea, repet NOAPTEA pe timpul iernii, să îți setezi termostatul cu câteva grade mai jos. Adică noaptea, când e mai frig afară și când dormi, iar corpul are nevoie de căldură. Vara cică să nu folosești aerul condiționat – sigur, când îmi bate soarele în casă și-s 35 de grade și cu geamul deschis nu simt nici un pic de vânt să stau așa, nu?
Și exemplele de idioțenie ar putea continua mult și bine, dar mă voi opri aici.

Ce vreau însă să menționez pentru ultima parte însă, e… pentru ce toată agitația asta?
Se încălzește planeta (bine că la Brașov a nins la începutul lui octombrie, la asta nu ne uităm). Așa, și? Se topesc ghețarii. Așa, și? Dispar specii de animale. Așa, și? Noi suntem în pericol. AȘA, ȘI?
Ceea ce lumea văd că refuză sau uită să înțeleagă, e faptul că planeta asta a apărut acum câteva miliarde de ani. Noi știm să spunem ce a fost pe ea de-abia de câteva mii de ani, iar să înregistrăm date de-abia de câteva sute de ani. Acum planeta trece printr-o încălzire, prin care n-a mai trecut de când știm noi să înregistrăm și să păstrăm date. Dar de unde știm noi cum a fost aici acum 3000 sau 7000 sau 15 milioane de ani?
Se zice că pe vremuri nici măcar forma pământului și a uscatului n-ar fi fost cea pe care o avem azi. Mai mult, unele porțiuni, unele insule (ex. Galapagos) chiar știm că se mișcă încet mutându-se sau mărindu-se. Iar noi speriem ce-o să se întâmple dacă s-or topi ghețarii. Well… ce se va întâmpla, aia se va întâmpla. Se numește EVOLUȚIE. Un factor a cauzat dispariția dinozaurilor, un factor a cauzat separarea continentelor, poate noi suntem factorul care va cauza o altă schimbare pe planetă. Și care ar fi problema? De ce au nebunii ăștia stupida dorință de a ține cu ghearele de Pământ așa cum e el acum? Mă rog, răspunsul ar fi destul de simplu având în vedere că sunt oameni fără imaginație. Planeta aceasta chiar e perfectă și așa trebuie conservată pentru eternitate?
Similar și cu vietățile. De câte ori n-ați auzit că s-a descoperit cine știe ce rămășițe de animal care datează de acum mii de ani? Acea specie a dispărut dintr-un motiv. Nu din cauza lui Aston Martin, cu siguranță. Și a venit alta în locul ei. Vor dispărea urșii polari și alte animale din zone „sensibile”. Și?
Mai mult decât atât... nicio vietate nu e făcută din policarbonat. Multe animale și plante pe care le cunoaștem azi sunt specii evoluate ale unor animale preistorice, care s-au adaptat treptat mediului. Mai mult ca sigur la fel e și cu oamenii. Noi azi trăim în orașe, mergem pe stradă respirând noxele a 50 de mașini care sunt lângă noi, și n-avem absolut nimic. La fel și cu poluarea fonică – oricine stă la oraș când merge în mijlocul naturii crede că asurzește – de fapt nu mai aude zgomote care creierul le ignoră automat, tocmai pentru că s-a obișnuit cu ele. Pun pariu că dacă am „teleporta” un om de acum 1000 de ani și l-am pune într-o intersecție la oră de vârf în 10 minute s-ar sufoca și ar asurzi. 

Chiar credem că suntem absolutul evoluției? Chiar credem că suntem forma perfectă în care trebuie să rămână specia umană? Nu ne dăm seama cât de proști și de mici suntem în acest Univers infinit în timp și spațiu? Numai mintea umană poate face greșeala de a realiza un lucru fără un motiv. În Univers nimic nu se întâmplă fără motiv, și mai mult ca sigur există un motiv pentru care noi trăim acum aici așa cum ne știm, și mai mult ca sigur nu suntem aici degeaba. Din nefericire însă, suntem mult prea limitați încât să ne putem explica ce și cum se întâmplă cu noi.

Suntem însă suficienți de capabili, ca la nivelul la care ne aflăm, să ne putem face viața așa cum ne place, iar a ne autointerzice să facem asta, s-ar putea să fie cea mai mare prostie făcută în acest Univers vreodată.

Ecoprostia Ecoprostia Reviewed by Anton Mihiș on noiembrie 20, 2013 Rating: 5

Niciun comentariu:

Comentariile sunt supuse moderării, de aceea nu apar direct în momentul trimiterii.

Un produs Blogger.