Nu finanțați haosul!

Românii s-au trezit că știu să facă proteste. Sau așa cred ei. Încă o învățătură care am luat-o de la alte țări fără să o înțelegem, dar nu despre asta e vorba aici. După cum probabil știți, e gălăgie mare cu finanțarea învățământului. Fac grevă. Și pe la mine pe la facultate se umblă cu de-astea. Dar eu, de data asta, nu mă implic. Îmi pare rău, dar nu pot susține acest demers, dintr-un motiv simplu, pe care am să-l explic în cele ce urmează.

Înainte de toate însă...
Acesta este primul dintr-o serie de articole ce le voi publica în perioada ce urmează, tratând anumite subiecte ce evident se referă la anumite persoane. Vreau să fiu foarte clar înțeles: nu există domeniu pe lumea asta unde să nu existe exemple de oameni așa da și așa nu. Evident că sunt excepții, evident că peste tot există oameni extraordinari. Eu niciodată n-am să dau nici un fel de nume în articole, așa că nu vreau să-mi sară cineva Apoi ai zis asta despre ăștia ca mine, da io nu-s așa! Pe cine se regăsește în caracterizările făcute, îl informez că părerea mi-o afirm, nu o pun spre dezbatere. Iar pentru cei care nu se regăsesc, le urez lectură plăcută :).

Deci... care-i problema?
Problema e că nu se vor bani pentru educație, ci pentru Ministerul Învățământului. OK, sunt de acord în ceea ce privește dotările instituțiilor, bursele pentru elevi, decontarea navetei și alte asemenea... Dar pentru asta nu trebuie 6%, iar pentru ce vor ei 6% eu nu cred că merită.

Se vor bani pentru ce? Să alimenteze și să promoveze un sistem care produce niște rateuri? Un sistem care funcționează după niște principii expirate ce datează de acum mai bine de 100 de ani și care niciodată n-a fost în pas cu realitatea cotidiană? Ce iese din elevul de clasa I la terminarea facultății? Păi, dacă el și părinții lasă doar școala să se ocupe de educația lui, iese un rahat cu diplomă, nimic altceva. Dacă o are și pe aia...
Așa cum nu plătești pentru un produs care nu îți satisface nevoile, așa nu mi se pare normal să plătești nici pentru un sistem care duce viitorul țării în groapa de gunoi. Dacă se vrea finanțare pentru educație, foarte bine. Dar nu pentru acest sistem!
Îmi pare rău să spun asta, dar sunt în anul I la facultate și de când mă știu, pot număra pe degetele de la o mână profesorii ce i-am avut pentru care am simțit un respect desăvârșit, acei profesori care într-adevăr erau dedicați trup și suflet meseriei de a insufla învățătură în rândul tinerei generații.
În schimb, aș putea înșira o groază de oameni care au stat în fața mea la catedră și îmi erau fie indiferenți, fie îmi venea să le dau cu un ciocan în cap. Un sistem educațional bun trebuie să aibă în centrul atenției elevul și nimic altceva.
E inadmisibil ca în instituțiile de învățământ să existe niște măgari care să se creadă dictatori și să-și formeze cultul personalității. Peste tot pe unde am fost până acum așa a fost, a fost cel puțin un descreierat la comanda căruia toți stăteau drepți că știau că dacă nu e vai de ei. În ce lume trăim? Ce exemple sunt astfel de oameni pentru elevi? De asemenea, profesorii trebuie să învețe că respectul se câștigă, nu se impune! E de-a dreptul ridicol când îl vezi pe câte unu' pretinzând elevilor să-l respecte pentru simplul fapt că are o vârstă și o carieră. Și ce dacă? El a fost născut cu mai mulți ani în urmă, cu ce-s de vină elevii că au fost născuți mai târziu? Poate când vor fi de vârsta lui, acei elevi vor ajunge de 10 ori mai sus ca el. 

Bun, știu că mulți vor spune... stai un pic, acuma tu dai vina numai pe profesori, dar și elevii au vina lor
Oameni buni, elevii sunt produsul educației primite de la profesori și părinți. Anturajul în care trăiesc este de asemenea o consecință a acestei educații. Așa că faceți bine nu dați vina pe ei! Dacă le impuneți să vă respecte, dați-le motive să o facă!
Elevii fug de la ore și nu sunt atenți... Păi cum dracu' să fie atent la ceva ce nu-l interesează? Se duce la cafea sau stă pe Facebook? Păi da, pentru că acea activitate pentru el e mai atractivă decât persoana de la catedră. Și scuzați-mă, iar fac referire la cumpărarea unui produs... dacă nu-i faci „reclamă” cum trebuie, n-o să ți se „vândă” niciodată. Pentru programa școlară, adjective precum absurd sau inutil sunt prea „slabe” ca să o descrie. E o adunătură de nonsensuri preaslăvite și chestiuni importante tratate cu indiferență. Nici nu știu cine a făcut-o, am senzația că i-a venit fiecăruia din minister câte o idee noaptea și a scris-o pe hârtie, și când erau prea multe au început să taie din ele probabil sub influența alcoolului, că altfel nu-mi explic cum a ajuns așa. Nu-i de mirare dezinteresul, nu-i de mirare că elevii merg la ore doar pentru prezență. 
Pe ideea să jucăm cum ne cântă partidul, au introdus alte mizerii gen „Școala altfel”. O adunătură de profesori, învățători, educatori care îi vezi disperați alergând prin oraș cu haite de copii, să le arate un muzeu, o expoziție, un cimitir, ceva... Sau se adună în câte-o sală de clasă, iau un proiector și încep să discute tot felul de chestii la care pe oricine ia somnul. Aici nu e vina profesorilor, pentru că efectiv e stupidă ideea. Dacă ar fi Școala altfel, școala cum le place elevilor, nu Școala altfel, școala cum ministerul îi forțează pe elevi să le placă  ar fi altceva.
Sau îi apucă cu intershituri (ăă, pardon *-shipuri) și „schimb de experiență”. Adică elevii din România merg în țara X, ăia vin aici și apoi se laudă în fiecare seară care o ajuns mai grav în comă alcoolică. Și pe lângă asta promovează fuga din țară și ideile comuniste ale UE. 

Great... deci asta vrem să finanțăm, nu? Pentru asta ne trebuie bani. Ca boșorogii comuniști să fie și mai umflați în pene, ca elevilor să li se toarne mai multe prostii în cap și ca totul să meargă în final spre un eșec la scară națională.

Eu nu aș da nici un ban în plus Ministerului. Sau aș da, iar dacă în 2-3 ani de zile nu aduc acel învățământ de calitate care ei susțin că nu se poate face fără finanțare, nu aș mai da NICI UN SINGUR LEU sistemului educațional românesc. L-aș lăsa să falimenteze dracului! Statul român se dovedește și în această situație, ca în multe altele, incapabil să ofere oamenilor serviciile și viața pe care o doresc și merită. De ce să-l lăsăm să continue așa? De ce nu privatizăm educația? NU SĂ O VINDEM STRĂINILOR, ci să o lăsăm pe mâna oamenilor care vor să vadă România îndreptându-se pe drumul cel bun. Nu sunt mulți, pun pariu de asta. Dar nu trebuie să fie mulți, trebuie să le fie ascultat cuvântul.
Că școlile private ar însemna plată și nu toată lumea își permite asta? Păi, pentru cei care nu își permit dar vor să facă școală și demonstrează asta, sunt sigur că se pot forma fundații, cum există câteva și acum. Iar în rest, stai un pic, de ce toată lumea trebuie să aibă o diplomă de bacalaureat? De ce să îi învățăm pe banii țării noastre pe cei care vor să fugă apoi dincolo? Sau de ce trebuie să oferim învățământul instituționalizat pentru fiecare om? Poate sunt elevi, studenți, care ar fi dispuși de la o anumită vârstă să-și facă singuri educația pe care o vor, că în ziua de azi resurse există. Își formează astfel personalitatea, unicitatea, învață ce vor, poate mai repede și mai bine decât ghidați, stând într-o bancă.

Repet, în sistemul de azi sunt niște persoane extraordinare. Sunt profesori deschiși la minte, calmi, calculați, care se vede că sunt născuți cu darul de a preda. Poate nu sunt mulți, dar cei care sunt ar trebui să se adune și să formeze o școală a viitorului, unde elevul să se simtă respectat, motivat, apreciat, iar profesorul să fie tratat și plătit regește, așa cum merită. 

Da, sunt de acord cu finanțarea mai consistentă a educației, dar nu a acestui sistem!


P.S.
Apropo, ar trebui să primească câte un șut în fund cei care se duc să strige acolo că vor bani mai mulți, dar ei câștigă de 2-3 ori salariul din meditații ilegale!
Nu finanțați haosul! Nu finanțați haosul! Reviewed by Anton Mihiș on noiembrie 07, 2013 Rating: 5

2 comentarii:

 1. Mai mult decat orice,lipsa calitatii din sistemul romanesc ,lipsa de motivatie , se datoreaza lipsei de bani . Un profesor care nu isi permite un trai decent , nu are cum sa mearga la serviciu cu pofta de munca . De asemenea, un elev care stie,vede si simte ca are anumite lacune financiare acasa nu o sa isi puna problema "Oare cum sa imi imbunatatesc notele la scoala?" ci "Oare cum fac rost de bani mai repede?"si tocmai de asta , o sa caute metode poate neortodoxe sa rezolve problema, mai ales cand vede peste tot cat de incurajat este furtul sau mita (si automat,scoala nu mai este o prioritate) .

  Toata lumea stie ca in Romania se fura ca nicaieri altundeva , toata lumea stie ca aici e tara in care se fac afaceri pe sub mana zilnic si sunt cativa oameni pe care chiar nu poti sa-i condamni!Cand vezi ca nu exista decat ministri & parlamentari corupti si insetati de averi,carora nu le pasa de bunastarea poporului ci de bunastarea proprie, te gandesti automat "Poi, asa am sa fac si eu!" (Nu toti,dar marea majoritate)

  In Romania e razboi pe timp de pace...un razboi tacit si murdar care incurajeaza la egosim si la ideea de a calca pe cadavre,la ideea de a face bani indiferent de consecinte ,pentru ca asta vedem la televizor,asta vedem pe internet si asta vedem pe strazi .De aceea nu le mai pasa profesorilor si oamenilor in general,cum isi executa treaba la locul de munca,pentru ca oricum stiu ca salariile sunt mici .
  Nu mai exista spiritul patriotic si dragostea fata de tara si de natiune , nu mai exista simtul unui popor unit, deoarece fiecare simte ca e pe cont propriu inspre a se descurca cat mai bine in viata ,desi in realitate noi , toti romanii, suntem de aceasi parte a baricadei-pavati de o conducere avara care indeamna la ilegalitati si indiferenta fata de tara si de locatarii ei !

  Vorba ta, sistemul nostru e un haos .Si acum, ceva ministru al invatamantului (care nu e nici macar in stare sa semneze un act la timp- aviz la situatia noastra de la scoala de acum cateva saptamani) simte nevoia de o vacanta in Alpi si are nevoie de finantare...pentru ca,oricum banii alocati statului inspre imbunatatirea starii din tara noastra spre genul asta de chestii se duc-concedii , vacante in locuri exotice,masini scumpe si rasfaturi regesti pentru parlamentari .

  Felicitari pt articol !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc!
   Și mulțumesc pentru un asemenea comentariu, cum rar primesc! :)

   Ștergere

Comentariile sunt supuse moderării, de aceea nu apar direct în momentul trimiterii.

Un produs Blogger.