Eurovision, Baia Mare: un conflict de sentimente

După cum presupun că bine știți, Selecția Națională pentru concursul Eurovision a avut loc la Baia Mare, în weekendul ce tocmai a trecut.
Niciodată, în acest oraș, nu cred că a avut loc un eveniment mai controversat.
În ceea ce urmează, aș dori să expun, detaliat, punctul meu de vedere. De fapt, punctele, pentru că în acest caz concluzia nu poate fi doar una. 

Cum s-a ajuns aici
Televiziunea Română e într-un mare colaps (ca să nu folosesc alt fel de cuvânt) financiar. Cum au ajuns acolo, nu prea mă interesează, dar cu siguranță nu mă surprinde. Adică așa ceva e absolut normal la noi... din păcate. În situația dată, le era cam imposibil, pe cont propriu, să organizeze acest eveniment. Ei, aici primarul Băii Mari a văzut o oportunitate. Nu vreau să-l laud pe omul ăsta, că nu-mi vine, că are multe fixuri și idei preconcepute cu care chiar nu-s de acord, dar trebuie să recunosc - omul ăsta știe să vadă oportunități, și să sară pe ele. Mai calm, mai agresiv, cu sau fără consimțământul clar al băimărenilor, dar o face.
Iar acum, oportunitatea a fost de a „ajuta” TVR să organizeze Selecția Națională, propunându-le să o facă aici, la Baia Mare. Sincer, încă tot n-am înțeles cât a însemnat acest „ajutor”, câți bani de-ai noștri, de-ai băimărenilor, s-au dus pe chestia asta. Dar presupun că destul de mult, dacă nu chiar tot. Mai mult, primarul văd că le-a „propus” celor de la TVR să redeschidă TVR Cultural, cu sediul la Baia Mare. Ăsta e un alt subiect, care îl voi trata cu altă ocazie. Normal că nu prea ne convine asta, dar, după cum voi detalia în cele ce urmează, cred că de data asta chiar nu trebuie să vedem doar partea goală a paharului. 

Părerea mea inițială
Pe mine Eurovision mereu m-a lăsat rece. Oricum eu deja fac alergie la orice e cu „Euro”, că mi-e o silă de nedescris despre tot ce a ajuns Europa asta să reprezinte. Dar eu niciodată n-am înțeles care e rolul unui concurs atât de sec, atât de plictisitor. Niște țări trimit niște piese penibile, se adună toți într-un oraș, le cântă și noapte bună. A sublinia piese penibile. Pentru că toate parcă au „acel ceva” care le face practic să nu-ți vină niciodată să le asculți. Eu unul, asta simt.
Și tot așa, de când știu eu de concursul ăsta, interesul mi-a tot scăzut, mai ales în ultimii ani când România constant s-a făcut de râs. Însă ce a pus capac la toate, a fost acea creatură. Când am văzut că deja se merge pe așa ceva, am zis, clar, e un semn al zilelor noastre, lumea asta a luat-o razna cu totul, nici nu ai ce le pretinde pe viitor.
Așadar, ideea că Eurovision va avea loc în Baia Mare la început nu m-a făcut să mișc nici măcar un deget. După aceea, pe când am văzut că biletele sunt ieftine (revin și la asta), am zis, hai să merg totuși. Măcar n-o să mă plictisesc în serile alea.
Mare greșeală făceam dacă nu mergeam!

Ce nu mi-a plăcut
Da, da, știu că nu-i bine să începi cu partea negativă, dar aș vrea să trec rapid peste ea, pentru că e mai lungă cea pozitivă, și vreau să închei tot pe un ton pozitiv.
Deci,
1. Biletele. S-a făcut o țigănie / bișnițărie de toată „frumusețea”. Biletele s-au scos spre vânzare cu două săptămâni înainte. La 5 zile după, majoritatea erau la „dealeri” și la cei care apoi le-au vândut pe Facebook de 5 ori mai scump. Ce m-a deranjat însă cel mai tare, e că în sala aia pot să pun pariu că erau mult mai mulți oameni decât numărul de bilete anunțat.
2. Prezentatorii. De toată jena! Aproape că mi-a venit să-i huiduiesc, nu alta. Habar n-aveau când ce aveau de zis, deșteapta aia s-a trezit în mijlocul scenei la un moment dat când nu trebuia, pe primarul nostru l-a oprit în mijlocul propoziției pe care apoi n-a mai putut să o continue, pe reprezentanta Moldovei a fugărit-o de pe scenă, amândoi au avut greșeli de exprimare... of, câte și mai câte. Groaznici!
3. Băimărenii pe care nimic nu-i mulțumește. E o specie care cred că se întâlnește în orice comunitate din lumea asta, din păcate. Oricât, orice ar face cineva în comunitate, ei mereu sunt într-un dezacord total și spun că trebuia făcut altceva. Și cu ocazia asta, evident, au fost destui. Și nu mă refer doar la opozanții politici ai primarului, care aveau „datoria” să facă asta, ci la toți cei cărora nu li s-a părut ok să fie Eurovision la Baia Mare. Cred că de data asta n-au găsit bilete, și le-o fost ciudă :)

Ce mi-a plăcut
1. Realizarea tehnică. Absolut impecabilă! Ceva deosebit, făcut cu foarte mult profesionalism și de foarte înaltă calitate. Vedeți pozele, acolo vă dați seama despre ce vorbesc, nu mai e nevoie de descrieri.
2. Atmosfera, pentru mine, ca băimărean. Înainte de toate, mi s-a părut super tare primul cadru de imagine al transmisiei. Prima imagine, înainte de genericul Eurovision, înainte de orice, pe ecranele tuturor televizoarelor din România, a scris „Baia Mare 2021. Capitală Europeană a Culturii”. Fără „oraș candidat”, fără nimic, scurt, direct și la obiect. E adevărat că e un pic ambițios, să zic așa, dar mi-a plăcut foarte mult ideea de a avea curaj să scrie atât de direct. Mai mult, imaginile de prezentare ale orașului au fost furnizate de către un studio din Baia Mare - Studio Digital.
Iar apoi, mai ales duminică seara, aproape nici n-am băgat de seamă că au fost și concurenți în program. De departe, cele mai impresionante momente, au fost cele cu Paula Seling, Grigore Leșe, Ansamblul Transilvania, Frații Petreuș, Feel Groove și toți ceilalți oameni de-ai locului care au evoluat splendid pe scenă.

Când am văzut cât de frumos a fost spectacolul, și când mi-am dat seama că întreaga Românie vede, în direct, ce știm noi să facem la Baia Mare, am fost cu adevărat mândru că sunt băimărean și moroșan. Pentru prima dată, de când mă știu, m-am simțit mișcat și profund emoționat asta. Și pun pariu că așa s-a simțit și mare parte din restul publicului. Și sper, din tot sufletul, că vom avea ocazii tot mai multe să ne simțim la fel din nou. A fost cu siguranță o situație în care trebuia să te lași cuprins de val ca să o simți, și cu siguranță unii frustrați n-au putut să facă asta, nici măcar fiind atunci acolo, dar pentru toți cei care au făcut-o, a fost grozav!
Pe ideea asta mi-e ciudă un pic pe TVR, că în felul în care ei au filmat în cele două seri nu se simte pulsul și atmosfera sălii. A fost o cameră în spatele sălii, chiar în fața mea duminică seară, dar foarte puțin s-a preluat de pe ea, și aproape deloc strângeri de cadru pe public. Din filmările cu macaraua și celelalte unghiuri, publicul de cele mai multe ori zici că-i un tapet de fundal, ceea ce clar n-a fost.
3. S-a vorbit și se va vorbi despre Baia Mare. Sunt convins că multe orașe au recunoscut reușita noastră la acest eveniment. Acuma, că au recunoscut pur și simplu, sau că i-a apucat invidia, asta nu contează :). Sunt convins, de asemenea, că nici Bucureștiul n-a rămas pasiv ca opinie despre toată treaba, cu televiziunea, cu sponsorizarea, cu capitala culturală...
Transmisiunile TVR (a fost și un reportaj special duminică despre Baia Mare pe TVR 3) au fost pline de laudă. Acuma, sigur, nu cred că aveau cum să fie altfel, deci nu le iau ca pe cele mai sincere laude, dar important este, repet, că se vorbește despre Baia Mare.

Muzica
Așa, la final, să zic câte ceva și despre concurenți, că din câte am auzit asta ar fi fost ideea concursului :D. Scurt: nu m-a impresionat nici măcar una.Ascultând piesele înainte pe net, cel mai mult mi-a plăcut Xandra, piesă care, trebuie să recunosc, de câteva zile o am pe repeat. DAR, cu toate astea, nici eu n-aș fi votat-o. De ce? Pe de o parte, piesa e cam comună. Repet, nu m-a impresionat nici una din piesele din concurs; dar asta mi-a plăcut auditiv cel mai mult, pentru că are un refren ușor și plăcut, însă nu cred că are destul „prestigiu” piesa în totalitate pentru un concurs (care se pretinde) de o asemenea talie. Și pe de altă parte, eu sunt total paralel cu moda, dar nu mi-a plăcut deloc nici rochia, nici machiajul. Fata nu-i foarte subțirică, asta pentru mine nu-i o problemă (dimpotrivă...), dar felul în care au aranjat-o chiar nu a avantajat-o deloc. Păcat pentru că grafica a fost frumoasă, iar mișcările ei discrete dar foarte frumoase.

Despre Ovidiu Anton, ce să zic... Nu prea îmi vine să zic nimic, sincer. Ascult rock. Nu numai rock, dar ascult și apreciez rockul, și ascult și apreciez genul de rock al piesei lui, dar pe mine nu prea mă impresionează (la fel cum, repet a mia oară, nu m-a impresionat nici una din piese). Tot ce sper e, dacă tot ne chinuim de atâția ani cu concursul ăsta, măcar de data asta „starea de spirit” a concursului și a votanților să se potrivească cu piesa lui Ovidiu, și să ne clasăm cât de cât mai sus. 

Concluzie
Eurovisionul mi se pare o prostie, dar Eurovision la Baia Mare m-a făcut deosebit de mândru și de încrezător. Nu ne place că ni s-au dus banii din bugetul local pe bucureștenii falimentari, dar cred că ar trebui să apreciem și să ne bucure că orașul nostru a strălucit pentru două seri ca niciun altul din România. Primarul e de multe ori insuportabil, dar are momente când e genial. TVR Cultural ne-ar adormi, dar TVR Cultural în Baia Mare, Capitala Culturală a Europei, ar fi grozav.
E un eveniment care a generat, și precis va continua să genereze, o mulțime de controverse și conflicte de sentimente. Dar un lucru e clar: Baia Mare e motiv de mândrie, subiect de discuție, exemplu de urmat dar și de invidiat. Baia Mare iese la lumină. Baia Mare pornește pe un drum. Sper doar, din tot sufletul, să fie un drum corect și să nu ne facem de râs pe parcurs. Dar dacă vom reuși, cred că vom avea un motiv de mândrie cum niciun alt oraș din România n-a avut vreodată!


În fine, fotografiile făcute de mine:

Semifinală:

4 martie 2016, Baia Mare
Posted by Anton Mihiș on Friday, March 4, 2016Finală:

6 martie, Baia Mare
Posted by Anton Mihiș on Sunday, March 6, 2016
Eurovision, Baia Mare: un conflict de sentimente Eurovision, Baia Mare: un conflict de sentimente Reviewed by Anton Mihiș on martie 08, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Comentariile sunt supuse moderării, de aceea nu apar direct în momentul trimiterii.

Un produs Blogger.