Mi-aș dori un TVR la care să-mi vină să mă uit

A trecut. Gata. Găzduirea oferită de Baia Mare pentru Eurovision a fost lăudată îndelung de către TVR, până au plecat de aici. Apoi, ne-am trezit cu bătaie de joc. Apropo, nici nu știam că și TVR are măscărici dintr-ăsta care bate din gură să se afle-n treabă. Nu zic că nu-i parțial adevărat ce a zis, dar un pic de abținere și de bun simț n-ar fi stricat... Mai bine nu lăudau de atâtea ori Baia Mare cât au fost aici, dacă nu le-a venit s-o facă, dar nu să răspundă retroactiv într-un asemenea fel...
Mă rog... nimic nu mă mai surprinde.

Spuneam în articolul precedent că nu mă interesa situația lor financiară. Dar apoi, marți, cumva, habar n-am cum, am dat de un promo pentru o emisiune ce urma să fie în acea seară, în care să discute despre această situație financiară. Ei bine, am zis că mă uit totuși, să văd care-i treaba. Și am înțeles câteva chestii importante de acolo. În plus, eu de multă vreme aveam o părere împărțită în ceea ce privește TVR-ul, dar acuma mi-e destul de clară.

Așadar, iată ce cred eu despre Televiziunea Română la momentul de față.

Ce îmi place la TVR
Eu nu mă uit la televizor. Știu că fac parte deci dintr-un grup de oameni care crește pe zi ce trece. Cu accesul instant și permanent la informație pe net, ideea de a mă conforma cu o anumită oră la care să văd o emisiune nu mai are niciun argument pozitiv pentru mine. Dar, bineînțeles, problema nu ține doar de program. Problema e că la televizor, în ziua de azi, nu mai este aproape deloc conținut pentru oamenii echilibrați mintal. Digi 24 e cam singurul post TV românesc care să promoveze chestii ce merită promovate, nu incultură, cancanuri, fantezii, minciuni.
Un loc special parcă îl ocupă TVR în acest context. E foarte clar că adevărații „oameni de televiziune” ai TVR-ului sunt profesioniști desăvârșiți. Sunt oameni care știu ce înseamnă jurnalismul TV, cum trebuie să se comporte, cum se realizează corect și ca la carte o emisiune. Mereu când mă uit la o emisiune a TVR simt o oarecare calitate a materialului difuzat. Greu de explicat și în niciun caz palpabil, dar emisiunile lor au acel ceva care îmi dă, în primul rând, un sentiment că informația e corectă și adevărată, iar în al doilea rând, o senzație că am văzut un material jurnalistic de calitate. Iar părțile moderne, atât cât le fac (revin la partea asta), sunt un modern elegant și frumos. Asta trebuie să recunosc, TVR știe să facă producții media elegante.
E clar că au încercat să copieze câte ceva de la posturile publice ale altor țări, și asta, de data asta, eu zic că e bine. Nu-s de acord cu a preaslăvi tot ce fac străinii cu orice ocazie doar pentru că e făcut de străini, dar când vine vorba de așa ceva, trebuie să recunoaștem: nu noi am inventat televiziunea; alte țări, la acest capitol, sunt cu mult înaintea noastră. Și deci, n-am nimic împotrivă că vor să se ia după alții, din contră, le-ar prinde bine să o facă mai mult și mai des.

Care e problema, de fapt, în prezent.
N-au bani. Bun, da nu asta-i problema reală. Televiziunea Română este în prezent administrată ca orice altă instituție publică din România. ASTA e problema. Problema e că în conducerea ei sunt indivizi cu aceleași metehne și handicapuri ca în orice alt domeniu ce intră în administrarea statului. OK, televiziunea publică, de-aia-i publică, trebuie să fie deținută de stat, dar ar trebui cumva aduși niște oameni din exterior, care să conștientizeze că o televiziune nu-i un spital, nu-i o școală, nu-i CFR-ul, nu-i Poliția... La un spital poți pune o conducere incompetentă și spitalul să ajungă în paragină, că oamenii tot vor merge la el, că n-au de ales. Poți avea WC-ul în curte și acoperișul spart la o școală, că sătenii nu-și pot trimite copiii altundeva să învețe carte. Poți avea cele mai jegoase trenuri din Europa, că un om care n-are bani de altceva și trebuie să facă un drum, tot cu CFR-ul merge. Poți avea Poliție coruptă, că nimeni nu-i poate face nimic. Da, e tragic, e strigător la cer că trebuie să spun asta, dar cam așa stau lucrurile, din păcate.
Ei bine, dar nu poți avea o TELEVIZIUNE care să le dea oamenilor ceea ce ei nu vor să vadă, și să le mai și ceară bani pentru asta, când sunt atâtea televiziuni care nu cer taxe și dau conținut ce atrage lumea. (cum atrage, nu asta contează aici... înțelegeți ce vreau să spun...).
E o concurență aprigă, unde supraviețuiești doar dacă ții pasul. Ăsta e capitalismul...

Deci, în primul și-n primul rând, cred că TVR-ului pentru a ieși din încurcătură și a evita să intre din nou pe viitor într-una similară, cred că ar fi absolut necesar ca la conducere să vină cineva care înțelege ce înseamnă industria media din ziua de azi.

Dar pe lângă asta, cred că ar mai trebui să ia în considerare câteva aspecte...

Să scape de părțile comuniste.
Bine, „comunism” spus așa cum tindem să spunem despre tot ce ține de mentalitatea aia îmbâcsită, de stilul ăla de abordare a problemelor tipic anilor comunismului și începutul anilor '90.
Am eu așa o impresie, că pentru mulți oameni din cei care acum au cam de la 50 de ani în sus, parcă Revoluția a fost ultima chestie care s-a întâmplat în societatea românească. Nu că ar fi tânjind după comunism, din contră, dar parcă și acum ei sunt în șocul psihologic și în starea de spirit de imediat de după Revoluție. Zici că s-au deschis porțile Raiului (a se citi - occidentului), ei „au intrat”, da acuma stau lângă ușă și se minunează, nu pășesc mai departe. Nu știu dacă înțelegeți ce vreau să zic, dar ideea e că sunt oameni care acționează în „moda” anilor '90, care parcă-i mai penibilă decât „moda” anilor de comunism.
Și TVR are de ăștia mulți! Au încercat ei să se ia după străini la formatul emisiunilor, da când vine vorba de cum scot cuvintele pe gură, n-au schimbat mare lucru în 25 de ani. Luați doar un episod din Viața Satului de la TVR, și luați un episod din Countryfile, de la BBC - două emisiuni care se doresc a fi pe aceeași idee. La TVR zici că e o prezentare modernizată a planului cincinal, la BBC ai impresia că e un reportaj făcut de o echipă de prieteni. La BBC totul e atât de natural, ei mereu știu să se prezinte în fața camerei ca și cum ar vorbi cu tine, telespectatorul, față în față, dar în același timp menținându-și profesionalismul.
Ei bine, TVR deocamdată nu știe să facă așa ceva, dar cred că ar fi necesar să învețe, dacă vor să capteze atenția publicului care se mai uită și la ce fac alte țări.

Să realizeze că televiziunea clasică nu mai e epicentrul mass-mediei.
Cum spuneam, mulți din TVR au impresia că Revoluția s-a întâmplat ieri. Și da, Revoluția n-ar fi fost posibilă fără televiziune. Dar azi, treburile nu mai stau chiar așa. Lumea din ziua de azi, lumea care contează din ziua de azi, e online. Am rămas un pic surprins să aud cu ocazia acestui Eurovision că lor li s-a părut mare lucru ce au făcut, și anume că au promovat în acest an și online. What?! Prieteni, în 2016 asta pentru voi mai e ceva nou? Mai e ceva „exotic”? În 2016 fără promovare online nu exiști! Mai mult, trebuie să-și pună la punct și platforma de video online. Văd că au și ei una, îi zice TVR Plus. Din moment ce eu, care toată ziua sunt pe net, doar acum cu ocazia Eurovisionului am aflat că există această platformă, e clar cât de bună promovare au și la asta.
Pe scurt deci, mesajul e simplu: trebuie să facă o promovare insistentă online, altfel, cel puțin public tânăr (de care au cea mai mare nevoie) n-o să vadă.

Să-și restrângă „ramificațiile”
În încercarea de a fi „politically correct” și de a mulțumi pe toată lumea, TVR văd că încearcă să aibă conținut pentru toți. Ceea ce n-ar fi o problemă, dacă ar reuși să facă față. Tocmai am aflat că au nu știu câte ore de programe pentru minorități, și că sunt lăudați de ăi' mai mari ai E'ropei că vai ce bine fac. Bine bine, da din lăudatul ăla n-au câștigat nimic. În schimb, având în vedere că mulți români nu suportă nici măcar minoritățile cu care deja ne-am obișnuit de secole, nu înțeleg de ce dau atâția bani pe emisii TV pentru aceste minorități. Sunt chiar curios, membrii minorităților se uită la ce le oferă TVR? Că nu știu de ce, am sentimentul că mulți nici nu știu de acele emisiuni (care or fi ele).
Apoi, au multe studiouri teritoriale. OK, înțeleg că există, pentru ca să fie mai ușor și mai rapid să adune informații din toată țara, însă eu până acum nu-mi amintesc să fi fost echipaj TVR prima dată la fața locului. Poate o fi fost, îmi cer scuze dacă e așa, dar tot n-am de ce să-mi cer scuze pentru situații gen noaptea Colectiv, când toate televiziunile erau acolo în miez de noapte, mai puțin TVR. Astea sunt momentele care îi nemulțumesc pe oameni. Astea sunt momentele de eșec maxim ale televiziunii publice, când oamenii își dau seama că dau bani, pentru ceva ce nu primesc.
E foarte bine să aibă activitate pe toate planurile, dar cred că o restructurare ar trebui să pornească cu ideea de a avea pentru început UN post solid, care să aibă audiență, și apoi, pe lângă, să mai dezvolte pe rând chestii care chiar să funcționeze și să atragă lumea, nu doar să împrăștie bani și resurse într-o mie de direcții de unde nu se întoarce nimic.

Să-și stabilească o nouă imagine vizuală.
OK, eu lucrez cu așa ceva (grafică, mă refer), deci mie îmi e foarte ușor să văd că identitatea lor vizuală e deja de mult timp depășită. Actualul logo datează de prin 2005, și n-a fost făcut să fie unul nemuritor (timeless). Nu e unul total inutilizabil, s-ar putea „moderniza” ideea, dar o imagine nouă ar fi necesară și binevenită pentru a atrage atenția lumii.

Ce să zic... eu ideile pe care le-am exprimat, le-am expus în ideea că, presupun, TVR ar dori să facă ceva mai mult decât doar să iasă din actualul impas financiar. Dacă vor doar să aibă din nou bani pe care să-i strice în continuare aiurea, atunci normal că n-au de ce să aplice nimic din ce am zis.
Dar eu, unul, parcă mi-aș dori să existe un TVR la care să-mi vină să mă uit. Să văd un documentar modern, o emisiune făcută profesionist pe o temă de maximă actualitate, un buletin de știri expus atractiv.
Mi-ar plăcea ca TVR să fie un deschizător de drumuri. Să fie un prim exemplu despre cum ar trebui ca toate instituțiile statului român să se restructureze, ca să reflecte o Românie modernă, o Românie așa cum noi, românii, ne-o dorim, dar de mai bine de 25 de ani încă n-am primit-o de la incompetenții din structurile de conducere.
Și cred că TVR-ul ar putea începe prin acest exemplu, pentru că, repet, îmi dau seama că acolo sunt oameni care sunt capabili de inițiativă și acțiune în acest scop.


Mi-aș dori un TVR la care să-mi vină să mă uit Mi-aș dori un TVR la care să-mi vină să mă uit Reviewed by Anton Mihiș on martie 11, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Comentariile sunt supuse moderării, de aceea nu apar direct în momentul trimiterii.

Un produs Blogger.