Castelul din Medieșu Aurit

Ardealul e plin de edificii precum acesta - castele construite de marile familii nobiliare de acum multe secole, majoritatea, ce-i drept, de origini maghiare. O mulțime de sate găzduiesc asemenea construcții istorice, unele reabilitate și chiar folosite în diferite scopuri, însă majoritatea în stadiu de ruine. Așa este și cazul castelului Lonyai din centrul comunei Medieșu Aurit, județul Satu Mare. Toate aceste castele au povești și legende specifice, unele mai interesante sau mai ciudate decât altele. Acest castel se pare că ar fi fost construit pe urmele unei așezări dacice, în 1630, de către Sigismund Lonyai, și ar fi avut o sală de dans al cărei acoperiș era poleit cu aur. Unii spun că de aici ar veni și numele localității.

Acum nu prea multe au mai rămas. De fapt, în afară de zidurile ce stau mărturie a multe secole, nu mai este nimic. Căutând informații despre el înainte să merg acolo, am dat peste multe știri în care se spunea că e păcat că a ajuns așa, și că ar trebui să se reabiliteze. Să reabilitezi ce? Atât a rămas din acea construcție, își are farmecul ei, și merită vizitată așa cum e. Nu are acoperiș, dacă ar avea, cum sunt altele de acest gen, ar merita probabil să se renoveze, dar așa o renovare ar însemna o deviere de la statutul și simbolul care îl deține acum. S-a amenajat un mic parc în jurul ei, cu o alee pavată să nu ai de intrat în ierburi, are și ceva corpuri de iluminat, este suficient cât să fie ușor și convenabil de vizitat.

Din nou, acesta nu e un obiectiv major, cu siguranță nu veți veni de la sute de kilometri pentru el, dar dacă sunteți în trecere merită să faceți o oprire.
Castelul din Medieșu Aurit Castelul din Medieșu Aurit Reviewed by Anton Mihiș on august 13, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Comentariile sunt supuse moderării, de aceea nu apar direct în momentul trimiterii.

Un produs Blogger.