Grădina botanică și castelul din Jibou

La 25 km de Zalău și vreo 70 de Baia Mare, în județul Sălaj, micul oraș Jibou a reușit să se pună pe harta turistică a țării, sau cel puțin a Transilvaniei. Aici se află Grădina Botanică „Vasile Fati”, un loc surprinzător care nu prea te-ai aștepta să-l vezi într-un oraș care de-abia îl găsești pe hartă.

Castelul Wesselényi
Istoria acestui loc de asemenea nu este una prea obișnuită. A fost fondată de către un simplu profesor de biologie (Vasile Fati, numele căruia îl și poartă în prezent), care la sfârșitul anilor '50 venise la liceul din localitate. La vremea aceea liceul funcționa în fosta reședință a familiei Wesselényi, un frumos castel care se află în incinta actualei grădini. Sau invers, mai bine zis - în al cărui fost parc de agrement se află azi grădina botanică. Acest profesor era foarte pasionat de domeniul său, iar numeroasele specii de plante ce le-a găsit în preajma liceului/castelului, l-au determinat să pornească inițiativa unei grădini botanice în acel loc, care a luat naștere în 1968.

Astăzi grădina include numeroase pavilioane expoziționale închise cu plante, o încăpere cu acvarii, și un parc în aer liber de-a dreptul deosebit.

Este de o întindere foarte mare și cu mai multe „zone” - o parte cu alei, câteva bazine („lacuri” ar fi cam mult spus) cu apă, precum și niște clădiri în stil japonez. În plus, castelul Wesselényi ce se află într-o stare estetică bună completează peisajul frumos al locului. Pe întreg perimetrul complexului îți dai seama că ești într-o grădină botanică, deoarece aproape toate plantele ce le vezi au etichete cu descrieri.

Este un loc mai neobișnuit, ceva ce nu te-ai prea aștepta să vezi mai ales într-o localitate mică, dar merită vizitat pe deplin. Vă sfătuiesc însă, dacă vreți să mergeți și să vedeți tot ce e acolo, să vă alocați câteva ore bune, pentru că sunt foarte multe de văzut, e unul din acele locuri cu foarte multe „hai să vedem ce-i și acolo”, datorită diversității mari de detalii și peisaje ce se pot vedea din diferite părți ale întregului complex.


Eu am fost de 3 ori, și cu regret recunosc că niciodată n-am reușit să văd tot - o dată am fost cu clasa, în școala generală (deci... cam irelevant), altă dată am fost pe fugă, iar în această vară când am fost ultima dată am nimerit o vreme sufocant de caldă, care m-a făcut să-mi pierd tot cheful de a mai vrea să văd „ce-i și acolo”. Deci înarmați-vă cu răbdare și bună dispoziție, și, dacă aveți posibilitatea, alegeți o zi cu vreme plăcută. 

Grădina este ușor accesibilă din centrul Jiboului. Adresa oficială este Str. Wesselényi Miklós, Nr. 16, pe Google Maps apare ca Str. Parcului. Deci luați-vă după indicatoare...
Este o taxă modică de intrare, iar vizitarea în mod normal se face fără ghid. Nu știu dacă se poate cere ghid, deși la cât de multe exponate sunt, nu știu cât de practic ar fi.

Grădina botanică și castelul din Jibou Grădina botanică și castelul din Jibou Reviewed by Anton Mihiș on august 14, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Comentariile sunt supuse moderării, de aceea nu apar direct în momentul trimiterii.

Un produs Blogger.