Treceți la conținutul principal

Mănăstirea Bârsana

Credința neamului român a fost din totdeauna una din principalele sale trăsături. Mai ales la vremuri de grele încercări, dar și în perioade prospere, românii mereu au crezut în Divinitate, în puterea acesteia și în învățăturile celor sfinte. Lăcașuri de cult, deci, găsim pe tot teritoriul țării, și deși azi unii și-ar mai dori să nu se mai facă altele noi, cred cu desăvârșire că pentru cele vechi trebuie să păstrăm un respect adecvat. Și nu spui „biserică” sau „mănăstire” într-un mod mai special decât o faci când te referi la Maramureș. Cu stilul lor arhitectural unic, legendarele biserici de lemn din aceste locuri sunt simboluri ce stau mărturie la veacuri întregi în care oamenii au fost cu sufletul îndreptat spre ceruri. Iar probabil cea mai măreață întruchipare a acestei credințe, este Mănăstirea „Soborul Sfinților 12 Apostoli” din Bârsana.


Când te referi la istoricul „mănăstirii din Bârsana”, e destul de complicat. Primele menționări despre o mănăstire în acele locuri datează din secolul XIV, de pe vremea familiei voievodale Dragoș, apoi din secolul XV, în niște acte de proprietate unde apare numele voievodului Bartolomeu Dragfi, iar apoi în secolul XVIII apare construită de către preotul Ioan Ștefanca, ceea ce ei numesc „biserica veche”. Aceasta a avut parte ulterior de două mutări. La începutul secolului XIX se vorbește și despre primele pictări ale interiorului.
Astăzi ansamblul mănăstiresc de azi este de construcție recentă, făcută pe locul vechii biserici. În 1991 a apărut inițiativa, iar în 1993 s-a pus piatra de temelie. Ansamblul este format din biserică (având o înălțime de 57 m), turnul-clopotniță, altarul de vară, capela, chiliile călugărilor, casa maiștrilor, casa artiștilor și un muzeu. 

Merită de vizitat? Nu cred că mai are rost această întrebare aici. Dacă vrei să spui că ai vizitat Maramureșul, trebuie să vizitezi Bârsana. Evitați totuși sărbătorile, deoarece, așa cum e de așteptat, e o aglomerație foarte mare, iar să te calci în picioare (să mai tragi și niște înjurături cu ocazia asta) și să parchezi pe marginea șanțului cam strică tot scopul vizitării unui asemenea loc ce dorește a insufla pace sufletească și liniște. Drumul este acceptabil, în prezent dinspre Baia Mare (Cavnic - Budești - Călinești) doar ultima porțiune este cam proastă (nu mai țin minte exact din ce localitate, StreetView din 2012 e irelevant). Intrarea în incintă e liberă; muzeul are însă o taxă de vizitare, și teoretic este o taxă foto-video, probabil dacă aveți o ședință foto mai amplă, dar turiștilor obișnuiți de obicei nu le-o cere nimeni.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Avem o singură speranță. Restul sunt „soluții”.

Astăzi, 8 noiembrie 2016, va fi o zi de marcat în calendar. Va influența mulți ani de acum înainte, și poate va influența chiar cursul istoriei societății omenești. Americanii își votează noul președinte. Iar având în vedere că Europa e blocată în incompetență, Rusia și Asia sunt sinistru de tăcute la acest capitol, iar restul lumii nu prea are nimic de zis, e destul de clar că președintele Americii va fi și de data aceasta „președintele lumii”.
Iar americanii și-au sortat ofertele până au ajuns la doi: Hillary Clinton și Donald Trump. Pro și contra poți găsi la amândoi, dar, după părerea mea, alegerea unuia sau a celuilalt, va fi o alegere pentru ce va urma să se întâmple cu ceea ce noi numim azi „occidentul”. În cazul lui - Donald Trump - America va trece din nou la lucru, făcând ce știe mai bine: să fie (să redevină, mai bine zis) cea mai grozavă națiune din lume, un exemplu de urmat pentru orice altă țară care dorește libertate și bogăție. În cazul ei - Hillary Clinton - America …

Weekend-ul nebunilor

În ultimele zile am avut impresia că românii și-au făcut un fel de pauză la creiere. Sau, mă rog, una mai lungă și mai gravă decât de obicei. Două evenimente total diferite, i-au pus pe cei mai reduși la minte dintre compatrioții noștri să-și arate public ce număr negativ de neuroni au în creier.
Eu m-am gândit că dacă nu mai vrem să asistăm la asemenea desfășurări de prostie pe viitor, am putea aplica niște idei :))...

Ursul din Sibiu
De la început, vreau să fiu foarte bine înțeles într-un aspect: nu sunt deloc pentru cruzime față de animale! Îmi plac și mi-s dragi toate felurile de animale cărora și noi, oamenii, le suntem dragi. Când văd câte o flocoșenie de cățel din ăla de 10 centimetri lungime care se dă în spectacol pe stradă trăgând de lesă și lătrând, sau câte un pui de mâțuc pe Instagram care se bate cu apa de la robinet, mi se topește inima. Și deși animalele sălbatice sunt un pic altă categorie, nici cu ele n-am nimic.
Sunt însă PRO cruzimii pentru proști!
Nu cred că mai a…

Judecata celei de-a treia zi

S-a terminat! Trump a câștigat. N-a început al treilea război mondial, totul e bine, și, în mod normal, n-are de ce să nu fie bine și în continuare. N-am crezut că voi mai scrie încă o postare pe această temă, însă prea multe s-au întâmplat în urma alegerilor și prea multe constatări am făcut, încât mă simt nevoit să menționez câteva chestii.
Bineînțeles, cred că cel mai rău lucru pe care îl poți face în momentul ăsta e să te iei după mass-media. Ăștia-s geniile care ziceau „Trump n-o să candideze”, apoi „Trump n-are nicio șansă”, apoi au arătat toate acele stupide sondaje, iar acum toți se comportă de zici că vine sfârșitul lumii. O manipulare mai urâtă ca asta nu cred că am văzut. Deși, nu mă mir deloc în asemenea situații. Și dacă tot am adus aminte de astea, să încep cu o primă constatare.

„Democrații” nu știu ce-i democrația

Trump a câștigat în urma unui VOT. Nu a fost o întâmplare, nu a fost o conspirație, nu a fost o numire din partea unui regim dictatorial. A fost dorința oame…